sreda, 7. december 2011

Rižota s šparglji

Spet en ne-sezonski recept, saj  je sezona špargljev že mimo. Kljub temu sem dobil še dovolj sveže zelene šparglje, da sem se odločil, da jih kupim, ker imata obe moji zelo radi to rižoto.

Za pripravo potrebujemo:
- pol kilograma zelenih špargljev

- riž (pri nas imamo dve polni skodelici dovolj za 3 osebe, porcije pa so obilne)
- čebulo
- 1 dcl belega vina
- jušno osnovo (cca 1 liter)
- sol in poper po okusu



Najprej si pripravimo jušno osnovo (najlažje kar iz zelenjavne kocke, vendar pa je potem potrebno riž manj  manj soliti, ker kocke že vsebujejo sol) in nasekljamo čebulo. Šparglje dobro umijemo (nekateri jih še ostrgajo) in jih poševno narežemo na manjše kolute velike cca 1,5 cm, s tem da vršičke pustimo malo večje (3-4 cm). Če šparglji niso dovolj svežji je spodnji del že olesenel in ga je treba odrezat.


V večji ponvi segrejemo olivno olje, prepražimo čebulo, dodamo riž in ga pražimo da postekleni. Dodamo 1 dcl belega vina in pustimo vreti 1 minuto.


Nato dodamo narezane šparglje (vršičke še prihranimo, saj je čas kuhanja vršičkov krajši) in zalijemo z dvema zajemalkama jušne osnove. Solimo in popramo po okusu ter počakamo, da riž vpije vso tekočino.


Dodamo še vršičke špargljev in dve zajemalki jušne osnove. Dodajanje jušne osnove ponovimo tolikokrat, da je riž kuhan (odvistno od vrste riža, vendar pa bi morali biti riž in šparglji v 20 minutah kuhani).
Ostane samo še serviranje na krožnike. V mojem primeru sem pripravljeno rižoto potresel z mešanico svežega peteršilja in bazilike ter čez naribal trdi ovčji sir - pekorino. Največkrat pa rižoto potresem samo z naribanim parmezanom.

Šparglji so zelo zdravilna vrtnina, saj so nizkokalorični, vsebujejo veliko vlaknin, prav tako pa vsebujejo asparagin, kateri poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. 

Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar