ponedeljek, 25. februar 2013

Limonin sirup


Slučajno veste kdo je Dan Peterson? To je ameriški košarkaški trener, ki je večino časa preživel v Italiji in nato na televiziji Koper - Capodistrija komentiral košarkaške tekme. In v tistih letih, ko sem še aktivno igral košarko je bil naš idol, prav tako pa sem imel srečo, da je eno izmed tekem, kjer je igral naš klub in kjer sem bil med igralci tudi komentiral na televiziji.  In kaj ima to veze z današnjo objavo?
Ta isti Dan Peterson je takrat posnel več reklam za ledeni čaj Lipton Ice tea, katere je zaključil  s tistim njegovim prepoznavnim vzklikom "Fenomenale", ki ga je večkrat  uporabil med komentiranjem tekem. Eno izmed teh reklam si lahko ogledate na tem linku Youtube - Dan Peterson.

Okus tega Lipton Ice tea je že skoraj šel v pozabo, saj pri nas doma ne pijemo več kupljenih brezalkoholnih pijač. Ker pa sem nekaj dni nazaj nekje na forumu videl, da rabijo recept za domač limonin sirup, pa sem se odločil da spišem tole objavo. Ta limonin sirup delam že kar nekaj časa in je pri nas doma najbolj priljubljen. Ko sem ga prvič naredil in ga poskusil, me je vrnilo nazaj v tista košarkaška leta, saj je okus zelo podoben kupljenemu Lipton Ice tea-ju, vendar pa brez umetnih konzervansov in barvil. 

Prav tako pa vam danes pokažem oziroma odkrijem, kako se da na lahek način sterilizirati steklenice za sirup.  Ta zgodba pa se začne 6 let nazaj, ko sva z mojo pred rojstvom naše male princeske nabavljala vse živo, kar potem sploh nisva nikoli uporabila. Na seznamu je bil tudi sterilizator znamke Avent za stekleničke. Tega res nisva nikoli uporabila. Nekaj časa je bil že pozabljen na polici, potem pa smo počasi začeli prodajati stvari, ki jih ne rabimo več in sem našel ta pozabljeni sterilizator. Ker je bil še neuporabljen, sem se malo igral z njim in ugotovil, da lahko vanj spravim 3 litrske steklenice, ki jih uporabljam za polnjenje sirupa. Takoj sem zadevo preizkusil in lahko samo povem, da zadeva dela kot mora. Zato je tukaj predlog za vse tiste, ki tega ne uporabljate več, da ga lahko uporabite za sterilizacijo vseh teh posodic, kozarcev oziroma steklenic za vlaganje. 


Sedaj pa k receptu za 6 litrov limoninega sirupa. 

V večjem loncu zavremo 5 litrov vode. Med čakanjem, da voda zavre iz 12 večjih limon izstisnemo sok in ga na cedilu precedimo. Iz 12 limon pride med 6 in 7 dcl limoninega soka. Ko voda zavre vmešamo 1,5 kg rjavega sladkorja in počakamo, da se razstopi. Ko je voda zopet zavrela pa vanjo vlijemo limonin sok, premešamo, počakamo, da še enkrat zavre in potem odstavimo iz štedilnika. Če je na vrhu nastala kakšna pena, jo z žlico odstranimo.
V sterelizatorju stereliziramo stekenice 10 minut (po tri 10 minut) in v še vroče steklenice nalijemo vroč limonim sirup. Zapremo in damo v temen prostor na ohlajanje. 

Kot sem že v prejšnjih receptih za sirup pisal je 1,5 kg rjavega sladkorja na 5 litrov tekočine čisto dovolj, da lahko nato mešamo sirup z vodo, tako, da v kozarec naročimo malo manj kot za prst sirupa in bo okus pravi.


Ker sirup nima nobenih umetnih konzervansov, ga je potrebno kar hitro porabiti, v bistvu je pri nas ostal najdlje en mesec. Pa da ne bo pomote. V tem času se ni pokvaril, ampak smo ga pač porabili. 


torek, 19. februar 2013

Borovničeva pita


Ne vem kako naj začnem današnjo objavo, saj sem celo razmišljal da jo ne bi objavil, ker se bo v njej mešala borovničeva pita in neprijetne trebušne težave. 
Čeprav je sezona borovnic mimo, pa je trenutno aktualna sezona virusnih obolenj. In enega izmed teh je staknila naša mala pupa. Čeprav sem navajen vseh hudih stvari, pa je najtežje gledati svojega otroka, ki se zvija v trebušnih krčih. Nažalost ji preveč pomagati ne moreš, potreben je samo čas, veliko tekočine in pa tvoja bližina. Srečen sem, da nisva imela težav s pitjem tekočine, saj takrat nekateri otroci niti piti nočejo, naša pa je z veseljem pila majaronov čajček, ki naj ni blažil trebušne krče. 

Po dveh dneh igranja "negovalca" se je stanje umirilo, zato je bil čas, da si naša mala pupa zasluži novo sladico. Ker vem, da borovnice zapirajo, sem prekrižal prsta in z velikim upanjem pogledal v zmrzovalnik.   Juhuuu! Vrečka zmrznjenih borovnic, kot nalašč za borovničevo pito. Kljub temu da me je čas že preganjal, sem pred službo še vseeno ustvaril tole preprosto borovničevo pito. 

Sestavine:
- zavitek listnatega testa (itak ga imam vedno doma)
- 500 gramov bio nepasirane skute
- 1 jajce
- 100 ml sladke smetane
- žlica vanilijevega sladkorja
- 2 žlici agavinega sirupa (lahko ga nadomestite s sladkorjem)
- 200 gramov borovnic

Listnato testo sem položil oziroma razporedil v namaščen okrogel pekač za pite ter ga z vilicami večkrat prebodel. V večji skledi sem zmešal skuto, jajce, sladko smetano, vanilijev sladkor in agavin sirup. Ko je bila masa dobro zmešana, sem vanjo vmešal še borovnice. Z maso sem napolnil pekač in dal pečt v ogreto pečico za 40 minut na 200 stopinj. 



Za nekatere bi bila tale pita mogoče premalo sladka, za nas pa je ravno prav. Agavin sirup lahko zamenjate s 100 grami navadnega sladkorja in bo že dovolj sladka tudi za vas. 



sobota, 16. februar 2013

Čokoladno bananina rolada


Dilema. 
Kaj narediti če imaš pol ure preveč časa, v dnevni sobi pa čakata dve simpatični ljubiteljici sladkega? Da ne bo imel kdo kakšni pohujšljivih misli, naj obrazložim, da sta me v dnevni sobi čakali moja boljša polovica in naša mala princeska sladkosnedka.  
Takoj, ko sem pogledal v kuhinjo, sem videl dve banani, ki sta že prihajali v svoje zelooooo zrele dneve. Vedel sem, da ti dve banani ne bosta šli v promet, razen če jih ne pojem jaz, zato je padla odločitev, da naredim čokoladno bananino rolado. 

Za rolado, ki se topi v ustih, sem uporabil naslednje:
- 5 bio jajc iz proste reje (ja če verjamemo napisom)
- 80 gramov rjavega sladkorja
- 100 gramov mletih mandljev
- noževo konico vinskega kamna
Krema
- 2 zelooo zreli bio banani
- 200 ml sladke smetane
Preliv - ganache
- 60 gramov temne čokolade
- 100 ml sladke smetane

Postopek je enak kot pri vsej ostalih roladah, ki sem jih objavil, razen v tem, da za biskvit nisem uporabil moke. Zadnje čase čedalje manj uporabljam moko pri peki, saj se da tudi brez nje speči odličen biskvit.
Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo noževo konico vinskega kamna in zelo fino zmlete mandlje ter z lopatko zmešamo. Iz beljakov stepemo črvst sneg in ga počasi vmešamo v mešanico rumenjakov in mandljev, da nastane puhasta masa. To maso zlijemo na papir za peko in jo lepo v višini cca 1 cm razmažemo po celotnem velikem pekaču. Pečemo v ogreti pečici 10 minut na 180 cm. Spečen biskvit pokrijemo s servietom, obrnemo na glavo, odstranimo papir za peko in ga zavijemo v obliki rolade, da se ohladi.
Med pečenjem biskvita imamo čas, da pripravimo kremo in preliv. Banani olupimo in jih z vilico dobro zmečkamo. Sladko smetano stepemo, da skoraj postane črvsta, nato pa ji dodamo še zmečkani banani in na  največji hitrosti mešalnika fajn premešamo, da nastane bananina krema. Sladkati ni potrebno (ozirom vsaj jaz ne sladkam te keme), saj sta bananani s staranjem že razvili dovolj sladkorja. 
Čokoladni preliv pa je v bistvu krema "ganache". Čokolado zdrobimo na zelo majhne koščke, katere stresemo v manjšo skledo. Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja, nato pa jo prelijemo preko čokoladnih koščkov in počasi mešamo, da se čokolada stopi.Tokrat sem uporabil malo več smetane, da se je čokolada prelila preko končane rolade. 
Ko imamo vse pripravljeno, odvijemo biskvit iz servieta, ga namažemo z bananimo kremo, zavijemo v rolado ter prelijemo s pripravljeno čokoladno kremo. 
Veliko pisanja, vendar pa je dela vsega skupaj malo manj kot 30 minut. 


Tale čokoladno bananina rolada se res topi v ustih, saj je biskvit narejen iz mandljev in je zaradi tega  res zelo zelo rahel.


nedelja, 10. februar 2013

Preprosta makova torta - drugič


Tale preprosta makova torta, ki sem jo objavil prejšnji mesec, nas je takrat prav očarala, saj smo pri nas ljubitelji maka. Tudi tokrat sem naredil tortico na hitro, saj mi ni dalo miru, da bi tast ostal brez torte, ker smo tole vegansko torto, katera je bila namenjena njemu za rojstni dan, pojedli kar sami. Recepta nisem veliko spreminjal, razen to, da sem v biskvit dodal še 25 gramov mletih mandljev, da je nastala malo bolj kompaktna in za nekaj milimetrov višja torta.
Tokrat pa sem jo okrasil z belo in temno čokolado, vendar pa sem pri hitenju oblikovanja zgrešil sredino. Kljub temu je nastal zanimiv vzorec, pa tudi tast ni ostal brez rojstno dnevne tortice.


Za moje pojme, še za odtenek boljša kot prejšnja.

petek, 8. februar 2013

Špinačni zavitek


Danes bom predstavil en preprost način izdelave špinačnega zavitka. Kot ste verjetno že opazili, sem zelo rad veliko časa v kuhinji. Prav tako mi ni noben problem, da si namesto sendvičev oziroma podobnih zadev,  za večerjo ali malico naredim špinačni zavitek. Največkrat pride do tega tako, da  samo odprem hladilnik in pogledam kaj je potrebno porabiti in že se začne segrevati pečica.

Brez odvečnega nakladanja za špinačni zavitek potrebujemo:
- zavitek listnatega testa
- 250 gramov riccote
- 250 gramov mlade špinače
- 1 jajce
- sol, poper in muškatni orešček

Mlado špinačo samo poparimo, jo odcedimo, po možnosti še malo stisnemo, da odteče čimveč tekočine, nato pa jo na grobo nasekljamo. V skledi zmešamo ricotto, nasekljano špinačo, jajce, muškatni orešček (če ni sveži, potem dvakrat posip iz stekleničke) ter solimo in popramo. Zavitek listnatega testa razvijemo in poravnamo. Na sredino testa nadevamo špinačno zmes in zavijemo v obliki zavitka, vendar bolj na široko. Zavitek položimo v pekač obložen s papirjem za peko, na vrhu zavitka naredimo z nožem nekaj zarez in v ogreti pečici pečemo 30 minut na 200 stopinjah. Odlična malica oziroma špinačni zavitek je pripravljen.


 Ali si tudi vi kdaj pripravite takšno malico oziroma večerjo?


torek, 5. februar 2013

Veganska torta - Vegan cake


Je možno narediti torto brez  jajc, moke, pecilnega praška  in dodanega sladkorja? Seveda, da je možno, poleg tega pa še pečice ne rabiš.
Je takšna torta sploh dobra in okusna? Pomoje je tole ena izmed boljših tort, kar sem kdaj jih naredil.

Današnja tortica je bila narejena za rojstni dan, mogoče enkrat bodočemu "tastu". Ker sta me tast in tašča že pred leti nekako usmerila v bolj zdrav način prehranjevanja, je bilo smiselno, da jim sedaj po tolikem času, začnem vračati z izdelki, katere obožujeta. Na neki spletni strani sem že pred časom našel recept za preprosto vegansko presno torto, ampak sem ga pozabil shraniti. No, po pregledu Kulinarike, sem našel objavljen recept za Čokoladno torto (presno, vegansko), ki je skoraj enak, kot na tisti tuji strani. Malo sem ga priredil po svoje in nastala tale veganska torta. Že beseda "veganska" se sliši bolj zdravo. Da je presna ne bom trdil, ker nimam potrdila, da so vse sestavine, ki sem jih uporabil 100 % presne, vendar pa bi jo lahko že štel med presne torte. 

Sestavine, ki sem jih uporabil:
200 gramov lešnikov
300 gramov olupljenih mandljev
180 gramov datljev
velika žlica nesladkanega kakava
50 gramov kokosovega masla
0,5 dcl vode
3 bio banane

Čokoladna masa:
200 gramov datljev
žlica nesladkanega kakava
50 gramov kokosovega masla
1,5 dcl vode
kokosova moka za posip
oreščki macadamije

Za izdelavo te veganske torte je potrebno imeti samo dober sekljanik oziroma multipraktik. Najprej začnemo z lešniki in mandlji, ki jih v multipraktiku dobro sesekljamo in dodajamo datlje, katerim smo prej odstranili koščico. Ko je vse sesekljano in se začne med seboj lepiti, dodamo kakav, kokosovo maslo in vodo ter še nekaj časa pustimo, da multipraktit vse dobro premeša in seseklja. Nastalo mešanico kar z roko dobro potlačimo in zravnamo v tortnem modelu velikosti fi 26 in na zravnano mešanico zložimo na kolute zrezane banane.
Nato v multipraktiku na zelo fino zmeljemo datlje, jim dodamo vodo ter še naprej meljemo, da nastane datljeva pasta. V pasto dodamo še kakav in kokosovo maslo in vse skupaj v multipraktiku še nekaj časa meljemo, da nastane gladka čokoladna masa. To čokoladno maso zlijemo tortni model čez banane in po vrhu potresemo kokosovo moko. Za okrasitev sem dodal še nekaj oreščkov makadamije  in veganska torta je odšla na počitek v hladilnik. 

 Kot pa imam jaz srečo, pa tudi tale tortica, kot že nekaj prejšnjih tortic, ni prišla do "tasta", saj je na žalost "tašča" zbolela.  Da pa tortica ne bo šla v nič, pa smo jo kar sami napadli.


Ste že kdaj poskusili kakšno vegansko tortico?